Paltan Uusien kirjojen ilta Kotkassa oli tiivistunnelmainen

Paltan järjestämä uusien kirjojen ilta tiistaina 15.11.2022 Kotkan pääkirjastossa oli vähäisestä yleisömäärästä huolimatta lämmin ja tiivistunnelmainen Kotkan pimeästä ja tuulisesta illasta huolimatta.

Puoli kuudelta alkaneessa kirjaillassa palttalaiset kirjailijat ja kirjoittajat esittelivät uutta tuotantoaan.

Kotkalainen kirjailija Irja Sinivaara kertoi tilaustyönä kirjoittamastaan Kotkassa vuonna 1925 syntyneen Maija Hyyryläisen elämänkerrasta Meidän Maija, maailman matkaaja ja sen tekoprosessista.

Mikko Haaksluoto esitteli uusinta novellikokoelmaansa Orikinellit (Kirjokansi). Orikinellit kertoo kymmenen tarinaa pienestä Salokylästä, joka voisi olla mikä tahansa kylä Suomessa. Kirjassa esitellään kymmenen persoonallista kyläläistä, orikinelleja, jotka ovat eläneet itsensä näköisen sekä itsensä oloisen elämän. Orikinellit kertoo kadonneesta maasta, hävinneestä maaseudusta, menneistä maaseudun asukkaista sekä elämäntavasta, jota ei enää ole, jota ei enää koskaan tule. Lisäksi saimme kuulla yhden herkullisen orikinellin tarinan.

Kotkalaisen Juha Mattilan esikoisteos Krypto (kustantaja etc.) on tyyliltään scifinomainen pienoisromaani. Se tarjoaa trillerimäisen seikkailun pysähtyneessä maailmassa. Tarina etenee näennäisen kronologisesti, mutta tapahtumien ja takautumien kautta se kertoo juonen rinnalla myös päähenkilön elämäntarinan. Kirjan päähenkilö Juhani, on virkaheitto pappi. Myös hänen parisuhteensa on ajautunut kiville. Masentuneena Juhani tappaa aikaa täyttämällä ristikoita. Yllättäen hän onnistuukin siinä. Aika pysähtyy klo 13.32 totaalisesti. Ainoat irralliset esineet, jotka Juhani löytää kotoaan ovat ristikkolehti ja pyyhekumi. Vauhdikkaan pintakerroksin alta löytyy myös syvempiä temaattisia tasoja. Valta ja valtarakenteet sekä aika. Teemojen lisäksi Krypto käsittelee tavanomaisempia aiheita, kuten usko, toivo, rakkaus.

Kuusankoskelainen Marjo Mattila esitteli uusinta teostaan Työuupumuksesta toiseen – keinoja toipumiseen ja ennaltaehkäisyyn (Oppian), jossa Mattila avaa rehellisesti omia kokemuksiaan, mutta kertoo myös erilaisista keinoista, joilla työuupumusta voidaan tutkitusti torjua, hoitaa ja ehkäistä. Työssä uupuminen ei ole luonnonlaki tai tarttuva tauti, vaan yhteiskunnan rakenteiden, valintojen ja asenteiden tulos. Marjon teos aiheutti vilkasta keskustelua myös muiden kirjailijoiden ja yleisön kesken.

Haminalainen runoilija Päivikki Puonti kertoi runokirjansa Lampunvarjostimen alla tekovaiheesta ja luki muutamia runoja kirjastaan.

Illan juontaja Kirsi Komulainen esitteli lappeenrantalaisen Risto Talkan esikoiskirjan, novellikokoelman Kanavan pohjan tervaaja. Kanavan pohjan tervaaja on kirja työn sankareista. Suurin osa kirjoituksista sijoittuu siirtotyömaille itärajan taakse.

Komulainen kertoi myös lappeenrantalaisen runoilijan Laila Hietamiehen uudesta runokokoelmasta Naapuri soittaa haravaa ja luki sieltä muutamia marraskuisia runoja. Hän kertoi myös toimittamastaan luumäkeläisen ”sibirjatskan”, Galina Punkkisen, syksyllä julkaistusta kirjasta Seinä, joka on päiväkirjan muotoon kirjoitettu kertomus Siperian Tomskista kotoisin olevan venäläisen naisen taistelusta saada apua sairaalle miehelleen ja itselleen omaishoitajana. Seinä on osittain uusintapainos edellisestä Hän ei hoitoa halua -kirjasta, mutta se jatkaa tarinaa vielä koronavuosista maailmaa järisyttävään vuoteen 2022, jolloin venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Kirjassa on myös useita runoja sekä suomeksi että venäjäksi ja ukrainaksi, joissa Galina Punkkinen ottaa kantaa Venäjän toimia kohtaa sekä venäjän ja kaikkien kielten olemassaolon puolesta.

Muutkin palttalaiset kirjailijat ja kirjoittajat ovat ahkeroineet vuoden aikana. Uusia teoksiaan ovat julkaisseet mm. Jukka Behm romaanin Ja Jumala kulki yli maan, Ville Pohjalainen runokokoelman Saimaan takana bookie, Johanna Hasu runokirjan En ole kuolemassa vielä ja Hannu Reipas runokokoelman Lausumattomia.

Jätä kommentti