Odottaminen on geeneissämme? Pulsan kirjoittajakurssin tunnelmista

Huomenna juna tulee -kirjoittajakurssi toteutui Pulsan viehättävän rautatiekylän miljöössä 27.-28.5.2022. Ympäristö innosti intertekstuaalisiin kytkentöihin Beckettin näytelmästä Huomenna hän tulee. Klassikko viritteli kurssilaisia absurdin sisällön ja muodon mahdollisuuksiin ja mahdottomuuksiin, vahvan dialogin harjoitteluun, ajan ja odottamisen turhuuteen ja jopa silkkaan hullutteluun.

Ajattelin, että asema, jolla ei pysähdy junia tai rata, jolla ei enää liiku ihmisiä, on kirjoittajan kannalta kiehtova. Aseman menneisyys vilkkaan Lappeen ainoana rautatieasemana tai nykyisyys suosittuna kahvilana herättää taatusti kirjoittajan mielikuvituksen.

Näin meille kävikin: saimme kuulla monia kiehtovia kuvauksia ja tarinoita menneestä tai nykyisyydestä, sota-ajasta, odottamisen riemusta tai tuskasta. Mukana oli 15 kirjoittajaa lähinnä Etelä-Karjalasta ja Kymenlaaksosta; vetäjänä toimi pitkään Palttaan kuulunut jäsen, eli allekirjoittanut.

Kurssilla oli taitavista ensikertalaisista vanhoihin konkareihin. Meistä nuorin oli vasta 13-vuotias haminalainen harrastaja, jolla oli jo erittäin vahva ote ja jolla oli jo useamman kirjoittajakilpailun kokemus takanaan. Hänestä kuulemme vielä lisää tässä blogissa!

Saimme nauraa muun muassa niille lääkärilausunnoille, joiden toinen puoli oli totta, toinen valhetta ja kolmas silkkaa absurdismia. Samalla tutustuimme toisiimme. Seuraavana päivänä eläydyimme vetureiksi ja kirjoitimme erilaisten esineiden tarinoita.

Pulsa toimi hyvin kirjoittajien kurssipaikkana, sillä kokoontumispaikkana ollut Perätalo antoi rauhan työskentelylle. Lounas- ja kahvitauot reilun puolen kilometrin päässä olevalla Asemalla tarpeellisen jaloittelun. Ruoat ja täytekakut olivat maittavia, yöpaikkana yksilölliset huoneet ja mökit jättivät omat muistonsa yöpyjille. Keväinen heräävä luonto oli virtaa täynnä.

Viikonloppu herätteli meidät ainutkertaisena yhteisönä henkiin. Kotona
jatkoimme kirjoittamista ja jaoimme viimeisen harjoituksen odottamisen
autuudesta sähköisen kirjoittamisen avulla.

Kiitos kaikille mukana olleille. Kiitos tärkeästä palautteesta.

Anu Partanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: