Lea Lignell: Historian murusia

Asiat, jotka ovat meille jokapäiväisiä, ovat lapsillemme menneisyyttä. Lastenlapsille ne ovat suorastaan historiaa. Erityisesti heitä olen ajatellut kertoessani runoilla ja tarinoilla menneestä elämästä. En ole löytänyt vastausta siihen, miksi menneen sukupolven ihmiset elivät niinkuin elivät. Sen sijaan löytyi runsaasti kysymyksiä, jotka synnyttivät nämä tekstit.

Kirjan kansikuva on jo suuri kysymys: Milloin ja mistä isäni oli hankkinut tämän kirjoituskoneen, joka kuului lapsuuskotini esineistöön? Mitä mahtoikaan liittyä sormukseen, joka löytyi äitini jäämistöstä? Entä miksei äiti puhunut ruotsia, vaikka olisi aivan hyvin osannut? Näihin kysymyksiin en löytänyt vastauksia, siksi annan tarinoiden kertoa.

Mukana on aitoja välähdyksiä lapsuudesta Kaukaan tehtaan kupeessa. Ne ovat muistoja 50-luvun arkisesta elämästä, joka näin jälkeen päin katsoen tuntuu kovin leppoisalta. Uudistuksen ja muutoksen aika tosin alkoi jo silloin. Enemmän keskityn muutoksiin oman avioliittomme aikana, jota olemme tähän asti eläneet 55 vuotta. Puhelin, kirjoittaminen ja pyykinpesu ovat tarkasteluni kohteita. Kerron myös niistä muutoksista, joita sairaus tuo mukanaan.

Suurempiin muutoksiin joudun paneutumaan niissä tarinoissa, joita olen kirjoittanut vanhempieni ikäluokan ihmisten vanhuudesta.Vaikka nämä muruset ovat kovin yksityisiä, on monilla ihmisillä saman kaltaisia kokemuksia omasta tai omien vanhempien elämästä.

Varsinainen historiaosuus on siinä. Olin jo lopettelemassa kirjaani, kun korona-pandemia levisi Suomeen. Vaikka tämä aika ei ole vielä historiaa, koska elämme sen keskellä, niin myöhemmin näilläkin tarinoilla on historiallista merkitystä. Korona aiheutti minussakin melkoisen kirjoitusvimman. Ei sairaus sinänsä, vaan kaikki ne ohjeet ja määräykset, joilla meitä suojellaan.

Lea Lignell

http://www.mediapinta.fi/isbn/978-952-81-0894-8

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: