Petri Hannula: Proosarunoudesta

IMG_0339

Petri Hannula Taiteiden yössä Kouvolassa.

Proosarunossa on kohosteisuudestaan huolimatta proosamuotoisia lauseita, vaikkakin maalailevia. Esim. Risto Ahti teoksessa Lintujen planeetta, runo XXIX Aika, paikka:
 Löysin sanan (uponneen ruuhen). Vesi on mennyt yli. Joku (minä) on tämän sanan tähden pysynyt veden päällä. Ja laulu, joka syntyy kaikista sanoista, menee yli.
(Tämä vene on säilynyt, koska se on uponnut.)  
Proosaruno ei välttämättä etene juonellisesti, vaikka aloitus voikin olla asetelmallinen tai kuva. Ehkäpä proosaruno muistuttaa esseessä käytettävää kuvausta tai tuokiokuvaa tunteen huipennuksella tai muuten haltioituneella tyylillä maustettuna. Proosaruno laajenee aiheensa ulkopuolelle, syleilee teemaa ja sen vuoksi se lähestyy vahvana välittyvän tunteen kautta jossain määrin esseetä.
Esimerkki Charles Baudelaire: Pariisin ikävä: XLI Satama
Satama on ihastuttava tyyssija elämän taisteluihin uupuneelle hengelle. Taivaan avaruus, liikkuvien pilvien rakennelmat, meren vaihtuvat väriasteikot, merkkivalojen tuike ovat ihmeen sopiva kuvastin, joka virkistää silmiä väsyttämättä niitä koskaan. Linjakkaat, takiltaan monimutkaiset alukset, joita mainingit viihdyttävästi keinuttavat, ovat omiaan pitämään mielessä yllä rytmin ja kauneuden tajua. Ja se, jolla ei enää ole uteliaisuutta eikä kunnianhimoa, hän voi huvitella salaperäisellä ja ylimyksellisellä tavalla: tarkkailla näkötornissa maaten tai aallonmurtajaan nojaten, kuinka liikkuvat ne, jotka lähtevät ja palaavat: ne, joilla on vielä voimaa tahtomiseen ja halua matkustaa tai rikastua. 
Mihin kiinnitä kriittistä huomioitasi? Huomaa tarinat. Ne voivat toimia proosarunon pohjana, mutta juoni ei ole keskeistä niin kuin tarinassa, se on teema ja kertovan runollinen tyyli. Tämän runon loppuosa laajenee alkuosan merkityksen yli.
Tomas Tranströmer: Madrigaali
Sain perinnöksi pimeän metsän jossa harvoin käyn. Mutta kerran tulee päivä jolloin kuolleet ja elävät vaihtavat paikkaa. Silloin metsä alkaa liikkua. Me emme ole toivoa vailla. Raskaimmat rikokset jäävät selvittämättä huolimatta lukuisten poliisien ponnistuksista. Samalla tavoin jossain meidän elämässämme on suuri selvittämätön rakkaus. Sain perinnöksi pimeän metsän mutta tänään kuljen toisessa metsässä, valoisassa. Kaikki elävä mikä laulaa kiemurtaa ryömii ja huiskuttaa! On kevät ja ilma hyvin vahvaa. Suoritin tutkinnon unohduksen yliopistossa ja olen yhtä tyhjin käsin kuin paita pyykkinarulla.
Laitan esille vielä yhden erityyppisen proosarunon, jossa on päällisin puolin tarinakerronnan piirteitä, mutta on silti runokielinen.
Sirkka Selja on kirjoittanut seuraavan runon:
Minä menen uimaan, tyttö sanoi. Minäkin tulen, sanoi iilimato. Älä sinä tule, sanoi tyttö ja sulki iilimadon juomalasiin. Iilimato alkoi venyä ulos lasista, sen toinen pää piteni pitenemistään ja jatkui hiuksenhienona lasin ulkoreunaa pitkin. Silloin tyttö paiskasi lasin ja astui iilimadon päälle.
Nyt minä olen sinä, sanoi iilimato.
Miksi tämä teksti ei ole ainoastaan tarina? Kun proosaruno pilkotaan säkeisiin monin eri tavoin, sen merkitys muuttuu joka kerta. Sen ilmaisu on runon keinoin taloudellisempaa, tiheämpää kuin proosassa. Huomaa myös runon poljento ja lyyrisyys, vaikka teksti onkin proosamaista.
Proosarunon liikkuma-ala rajoittunee runoon, lyhytproosaan ja esseeseen tavalla, jossa proosaruno saa ympärillä olevilta lajityypeiltä vaikutteita. Proosarunon monitulkintainen viesti tulee hahmotetuksi runon osien suhteista ja sanojen merkityksistä.
Muutama huomio proosarunosta:
– on sanomaltaan laajempi kuin lyhytproosa, vrt. runo.
– on idealtaan vähemmän konkreettinen kuin lyhytproosa, vaikka kieli on konkreettista.
– on pikemmin kuvaava kuin pohtiva, jos verrataan esseeseen.
– runon minä on pikemmin näkökulma kuin proosan toimija ja kokija.
– runon tyyli on lähempänä kertovaa runoa kuin proosaa, esteettisempi.
Lopuksi, proosaruno ei ole lyhyttä proosaa, ei lyyristä kuvausta eikä se ole essee. Se on proosaruno.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: