Anja Hytti-Oikkonen on koonnut Rikkilän kylän historiikkikansion

Rikkilän pieni kylä sijaitsee noin parikymmentä kilometriä Lappeenrannasta etelään. Se on minun kotikyläni ja erittäin rakas vieläkin, vaikka olen muuttanut sieltä vakituisesti asumasta pois jo yli 50 vuotta sitten. Me, kylän nykyiset ja entiset asukkaat, tapaamme toisemme kolme kertaa vuodessa. Yhdessä tapaamisessa meidän entisen Nuorisoseuran voimistelijatyttöjen kesken sukeutui ajatus laittaa Nuorisoseura kansien väliin. No, sen lisäksi on laitettu historiikkikansiomme sivuille yleisen kyläselostuksen lisäksi mm. talot, Rikkilän Leipä, Ikosen Tilateurastamo, kansakoulu, Martat, VPK, Erämiehet ja tietysti jo toimintansa lopettanut, erittäin mielenkiintoinen, Sonniosuuskunta. Unohtaa ei voi kylälle aikaisemmin tärkeää rautatietä ja uutta, kylää halkovaa asfalttitietä, jonka rakentamista EU tuki muutamalla miljoonalla eurolla. Selitykseksi, että Vainikkalasta haluttiin suora, hyvä tieyhteys Vaalimaantielle ja Rikkilä jäi siihen väliin.

Kylähulluna ja kirjoittavana ihmisenä otin kokonaisvastuun harteilleni. Matti-mieheni ”erehtyi” lupaamaan skannaamaan kuvat ja tekemään sivujen taiton. Noin vuoden päivät ahersimme (loppuajasta jo öitäkin) aineiston parissa, jota valmiissa kansiossa on 321 sivua ja ne pitävät sisällään yhtä monta arvokasta valokuvaa.

Kyläläiset jakaantuivat kahtia. Toiset olivat innolla mukana, hankkivat valokuvia, kirjoittivat omia muistojaan sekä antoivat auliisti haastatteluja. Toiset eivät olleet mukana ollenkaan. Mutta. Mikä mielenkiintoista. Hekin halusivat ehdottomasti valmiin kansion itselleen!

Kaupungin arkistossa istuin yhden kauniin kesäpäivän penkaamassa jo vuonna 1967 lakkautetun Rikkilän kansakoulun opettajat ja muitakin koulun asioita kohdalleen. Hautausmailla kiersi lisäkseni muitakin kyläläisiä tarkistamassa menneiden sukupolviemme elonkaaria.

Näin jälkeen päin ajatellen se oli aikamoinen matka. Välillä innostava, kiehtova, loistava matka menneisyyteen, välillä taas kaikkeen ehti jo väsyä. Kansiossa ei ole yhtään sanaa, jota en olisi lukenut tekovaiheessa monta kertaa. Tunteitani tällä hetkellä kuvaa parhaiten se, etten koskaan ota kansiota käteeni selaillakseni sitä. Vielä ei ole sen aika.

Muuten. Alkuidean antanut  voimistelijaryhmämme esiintyi kansion jakotilaisuudessa yli 50 vuoden jälkeen esittäen ensimmäisen ohjelmanumeronsa. Saavutus sekin!

Rikkilän pieni_voim 5

Maineikas naisvoimisteluryhmä esiintymässä Lappeenrannan Maatalousnäyttelyissä v. 1962.

Anja Hytti-Oikkonen

 

 

One Response to Anja Hytti-Oikkonen on koonnut Rikkilän kylän historiikkikansion

  1. Tosi upeata ja makee kuva! Onnea!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: