Elämän lämpöä ja voimaa Paimensaaressa

Omakuva_Jokipelto

Eeva Jokipelto: Omakuva

 

Taidegraafikko, Paltan kunniajäsen Eeva Jokipelto viettää 85-vuotissyntymäpäiviään ja  Taidetta 50 v. -näyttelyn avajaisia 2.7.2017 Savitaipaleen Paimensaaressa, jossa hänellä on puolisonsa Matti J. Raution kanssa viehättävä koti ja ateljee. Opettajaksi kouluttautunut Eeva Jokipelto on kotoisin Keski-Suomesta, Laukaasta.

Jokipelto tekee piirros- ja kohopainografiikkaa, muotokuvia pastellein sekä puuleikkauksia. Aikaansa edellä ollut taiteilija taitaa tietokoneen käytön, sillä näyttelyssä vilahtelevat atk-kollaasit ja tietokonegrafiikka. Pastellein tehdyistä henkilökuvista aloittanut Eeva Jokipelto on kehittänyt linografiikasta oman työmenetelmän, jota kutsuu multigrafia-tekniikaksi. Myös akvarelleja ja hiilipiirroksia on näyttelyssä mukana.

Kirjoittajanakin Eeva Jokipelto on laaja-alainen: runoja, matkakuvauksia, pamfletteja, elokuvakäsikirjoituksia omiin videoelokuviin sekä pitkäaikainen pesti Etelä-Saimaan kulttuuritoimituksen avustajana kuuluvat ansioluetteloon. Kirjoittajayhdistys Paltta ry:n (alkuaan Kymen läänin kirjailijayhdistys) jäsen Jokipelto on ollut vuodesta 1976.

Vaikutteita voi aistia lämpimästä suhteesta perheeseen ja lapsiin. Myös herkkiä luontorunoja sisältävä Vuodet vierivät -kokoelma (2011) on omistettu puolisolle, lapsille, lapsenlapsille ja lapsenlapsenlapsille.

Kalevala on ollut Jokipellon vahva inspiraation lähde, mikä on näkynyt esimerkiksi poikkitaiteellisena tapahtumana Art Paimensaaressa vuonna 2006. Tämän kesän näyttelyssä Kalevala-aihe on selvästi nähtävillä.

Kodikkaassa ja valoisassa ateljeessa ovat läsnä myös maailman hätä ja Afrikan ongelmat. Itse pidin kovasti näiden vastakohtien sopusoinnusta: ikkunasta ja ovesta avautuva herkkä kesäluonto, lasten pastellimuotokuvat, kalevalainen maailma ja globaalit ongelmat. Kuka taitaisi näiden yhdistelmän paremmin kuin monipuolinen ja maailmallakin palkittu taiteilija Eeva Jokipelto?

Katri Niinimäki

Jokipelto_Vuodet vierivät

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: