Kuukauden palttalainen: Marjo Mattila

Kansakoulun äidinkielen opettajani olisi varmasti ihmeissään jos nyt kuulisi minun sanovan, että pidän kirjoittamisesta. Sain häneltä moitteita kun en oppinut kielioppia, pilkut olivat aina väärissä paikoissa. Niin on edelleenkin. Runojen kirjoittaminen jäi teinivuosiin, mutta kirjoitin satunnaisesti päiväkirjaa. Välillä tekstiä tuli sivukaupalla, joskus vain jokunen lause. Usein tunsin pakottavaa tarvetta kirjoittaa, mutta paperille ei vaan syntynyt mitään. 2012 aloin kirjoittaa vuoden 1999 kolmea käsinkirjoitettua päiväkirjaani tietokoneelle. Tarkoituksena oli vain saada käsilleni ja aivoilleni tekemistä. Kävi kuitenkin niin, että päiväkirjamerkinnät alkoivat ”värittyä” ja syntyä tarinaksi. Tarinasta muotoutui kirja Kauka(N)a Koto(N)a (Mediapinta 2013). Seuraava kirjani oli Fanit (Reuna 2016). Syksyllä 2017 ilmestyvässä Kääntökirjassa (Reuna) on minun sekä toisen reunalaisen kirjailijan, Jasu Rinneojan, teksti.

Palttaan minut hyväksyttiin muistaakseni 2013. Kiitos Tarja Okkoselle, että on pyytänyt minua mukaan kirjoittamaan erilaisia tekstejä. Tarvitsen vielä paljon oppia ja kokemusta kirjoittamisesta ja haaveissa olisikin päästä kirjoituskurssille. Jospa vielä joskus oppisin ne pilkutkin laittamaan oikeille paikoilleen.

Marjo Mattila_kuukpalt

Marjo Mattila

Tässä näyte kirjasta Kauka(N)a Koto(N)a, joka kertoo Kiinan Harbinissa viettämästäni kolmen kuukauden vaihto-oppilasajastani 1999.

Pääsimme katsomaan, miten instrumentit tekevät sitä, mitä ne on luotu tekemään. Yhdessä leikkaussalissa oli meneillään keuhkoleikkaus. Huomasin ensimmäiseksi, että leikkaussalin ovet olivat auki koko ajan ja salin ikkunakin oli auki. Kesken leikkauksen kirurgi alkoi rempoa hanskoja käsistään, niin että talkki vaan pöllysi avonaisen leikkaushaavan yläpuolella. Kauhistuin! Mitä helvettiä se tekee! kaikki paska tippuu tonne haavaan! Avustava hoitaja auttoi lekurille uudet hanskat käsiin ja leikkaus jatkui. Leikkauksen jälkeen lääkäri siirtyi ihan pokkana samoissa hanskoissa ja takissa seuraavaan huoneeseen ja aloitti uuden leikkauksen.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: