Välähdyksiä vuosikertomuksesta 2013

Näiden mukavien muistelmien ja tapahtumien perusteella voi päätellä, miten hienoja hetkiä ja tärkeää toimintaa Paltan paikallistasolla tehdään.

Kouvolan paikallisryhmän vetäjä Petri Hannula kirjoittaa: ”Paltan Kouvolan ryhmä on vuonna 2013 kokoontunut yhdeksän kertaa: viisi kevät- ja 4 syyskaudella. Kokoontumistilana Kouvolan pääkirjaston alakerta. Kokoontumisen aikana ryhmä on esitellyt tekstejään ja saanut niistä vertaispalautetta. Tekstit edustavat muisteluita, kaunokirjallista proosaa sekä lyriikkaa. Eräät Kouvolan jäsenet ovat osallistuneet Paltan juhlavuoden kirjoituskilpailuun sekä Paltan jäsenten joulukalenteriin, jonka tekstejä julkaistiin Kymen Lehtimediassa. Lisäksi jäseniä kävi seuraamassa Kuusankoskella pidettyä Studia Litteraria -kirjailijapaneelia viime marraskuussa ja ryhmän vetäjä esiintyi lokakuussa kuukauden palttalaisena.”

Annikki Hyytiäinen kirjoittaa: ”Luumäen Kursiivilla oli perinteisiä sunnuntai-iltapäivän tapaamisia talven ja kevään aikana kuusi: tehtiin yhteisiä pikaharjoituksia, jaettiin tekstejä ääneen lukemalla, keskustelemalla, ihailimme Santapukin Erkin valokuvia, voimaannuimme sanoista ja kirjoitetuista ajatuksista, muistelimme ja kokosimme muistoja (äidin, isän, oman elämän), tutkimme myös julkaisumahdollisuuksia omakustanteena.

Kesäkuun viimeisellä kerralla luontonäytelmän sisällä (paistoi ja satoi) mietimme  kirjoittamisen merkitystä yhdessä ja yksin omassa elämässämme.

Luumäen Lehden Kursiivin joulusivut ilmestyivät jo 13. kerran runsaana luku- ja kuvapakettina.

Kesän toiminnasta: Heinäkuussa lasten Linnoituspäivä yhdessä Kaikun ja muiden kunnan järjestöjen kanssa: me sadutimme lapsia ja siitä syntyi mielenkiintoinen kuva-sekä tarinanäyttely Punaiselle Tuvalle. Se oli esillä elokuun loppuun. Taiteilijoina lapsia, nuorin noin 2-vuotias.

Heinäkuussa oli Marttojen piknik-tapahtuma Linnoituksessa. Siellä kursiivilaiset lukivat satuja aikuisille kirjastamme Charlottan hevonen ja muita tarinoita linnoituksesta. Tämä kirja julkaistiin ja markkinoitiin edellisenä vuonna. Kirjan toimittaja Hilkka Mattila piti tietokilpailua Linnoituksen historiasta ja palkintoina arvottiin ko. kirjaa. Samainen tietokilpailu oli hänellä myös Lasten Linnoituspäivän aikuisille ja kuulin, että monessa muussakin esim. Lappeenrannan tapahtumissa se on ollut esillä.

Loppukesällä annoimme Luumäen kunnan uudelle kirjastolle lahjaksi Ikkunan Linnoituksen historiaan. Kirjaimellisesti: kuusiruutuinen vanha ikkunanpoka uudelleen lasitettuna, mutta kuvitettuna Charlottan hevonen-kirjan taideseuran kuvilla. Ideointi oli Annikin ja toteutus Antti Korpelan.

Palttan kirjoituskilpaan osallistuimme, sekä myös joulukalenteriin. Anja Romu voitti tämän kirjoituskilpailun. Ehkä hänelle itselleen suurempi voitto on kuitenkin se, kun em. Charlottan hevonen- kirjan satu Lista sai ensiesityksensä näytelmänä Eija Brisk-Niirasen ohjaamana ensin veteraaneille keväällä, kesäkuussa Linnoituksessa ja syksyllä Taavetin koululla. Lapset ja vanhemmat ovat tehneet upeaa yhteistyötä. Ja se jatkuu! Ensi kesänä elokuussa Marttilan Markkinoilla saamme nähdä jatko-osan Saima. Anja tietenkin kirjoittaa sitä.

Kursiivilaiset avustivat kirjoittamalla tarinat puhtaaksi Taavetin asema-näyttelyyn: valokuvia ja kertomuksia. Se oli avoinna Mäntykodilla.

Lisäksi totesimme yhdessä, että kirjoitamme mielellämme kirjeitä, kortteja ja pitkiä tarinoita sähköpostiin, jos vain joku kysyy ”Mitä kuuluu?”. Nettiin, blogeihin, lehtiin ja moniin kilpailuihin lähtee meiltä juttuja. Päiväkirja on jokaiselle tuttu ystävä. Emme pelkää kynää ja tyhjää paperia, vaan käytämme niitä rohkeasti.”

Lappeenrannan Haukka-tiimi tapasi ”kirjastossa jokaisen kuukauden toisena tiistaina pois lukien kesä-, heinä- ja elokuu. Syyskuun tapahtumassa keskusteltiin toiminnan laajentamisesta. Muulloin luettiin omia tekstejä ja saatiin palautetta. Poikkeuksena oli edellä mainittuun marraskuu, jolloin kirjasto oli remontissa. Tällöin kokoonnuimme Taipalsaaren kirjastossa.
Näiden tapahtumien lisäksi osallistuimme Lappeenrannassa järjestettyyn ART&BAR tapahtumaan, jossa luimme omia tekstejä Ravintola Teerenpelissä ja katujunassa. Lisäksi luimme satuja ja riimejä kahdessa lastentarhassa ja jouluaiheisia kirjoituksia kirjastossa. Osallistuimme Paltan järjestämään joulukalenterin kirjoittamiseen Etelä-Saimaassa. Näiden lisäksi teimme perinteisen matkan Vainikkalaan laavulle Eino Leinon päivää edeltävänä päivänä. Päiväkirjaa ei ole pidetty, mutta osallistuvien määrä on ollut 4 – 8 välissä.” Kirjoitti Risto Talka

Rautjärven ja Parikkalan yhteinen ryhmä Uilokurpposet teki vuoden mittaan myös monenmoista:

11.2./Simpeleellä

– Runoharjoitus: Jälkiä hangessa, merkkejä mielessä. Tehtävä ja purku.

18.3./Parikkalassa

– 10 kohdan huoneentaulun laatiminen tulevaisuutta varten. Purku.

8.4./Savonlinna

– Teatteriretki Savonlinnaan: Konstan parhaat.

12.9./Simpeleellä

– Unia, ajatuksia ja muistikuvia kesästä. Tehtävä ja purku.

10.10./Parikkalassa

– Omat unet paperille. Yleiskeskustelu tekstien pohjalta.

7.11./ Simpeleellä

– Kirjamessut ja luetut syksyn uutuudet.

18.12./Parikkalassa

– Draamailta. Miten pienoisnäytelmä syntyy, Sirkan kirj. joulukuvaelman esitys Parikkalan Teatteriyhdistyksen voimin.

Ryhmässä on ollut keskimäärin 10 jäsentä Parikkalasta ja Rautjärveltä. Ryhmä on toiminut Parikkalan pääkirjastossa, Rautjärven pääkirjastossa Simpeleellä ja Parikkalan seurakuntakeskuksessa. Vetäjänä on ollut Sirkka Laine.”

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: